Loading...

Vykúzlite dokonalú bábovku.

Výroba torty nie je zložitá, ale vyžaduje si starostlivosť a pozornosť k detailom. Je dôležité použiť kvalitné prísady a správne množstvo, aby sa dosiahla požadovaná konzistencia a chuť.

Ako pripraviť dokonalú bábovku podľa akéhokoľvek receptu?

1) Vsadiť na kvalitnú formu je polovica úspechu pri pečení torty. Môžete si vybrať klasiku, ako je keramika, kamenina, liatina alebo varné sklo, alebo sa spoľahnúť na moderné výrobky, ako je silikón, teflón alebo iné nepriľnavé povrchy.

Bez ohľadu na typ formy je dôležité ju dobre pripraviť. Forma by mala byť vymastená a vysypaná múkou a všetky záhyby by mali byť starostlivo upravené. Zložitejšie formy znamenajú zložitejší proces. Ak si nie ste istí, či je vaša forma nepriľnavá, nikdy neurobíte chybu, ak ju vymastíte a vysypete múkou. Pri výbere zložitejšej formy je veľmi vhodné použiť tuk v spreji, pozor na maslo, má tendenciu sa pripáliť. Formu môžete vysypať kokosom, polohrubou alebo hrubou múkou, prípadne detskou krupicou alebo jemne mletými orechmi.

2) Výber správnych surovín a ich správna príprava sú kľúčom k dosiahnutiu dokonalej štruktúry nadýchaného koláča. Odporúčame použiť polohrubú múku, pretože práve tá dodá koláču správnu konzistenciu. Pri práci s múkou ju preosejte cez jemné sito, aby sa prevzdušnila a získala objem. Vychladnuté prísady vyberte z chladničky približne hodinu vopred, aby mali izbovú teplotu. S takto pripraveným maslom sa vám bude lepšie pracovať a vajcia, ktoré ste tiež nechali odpočívať, môžete ľahko vyšľahať do dokonalého snehu. Čo sa týka tuku, ideálne je použiť Heru, ktorú rozpustíte v hrnci a necháte odpočívať pri izbovej teplote. Ak pridáte Heru do cesta ešte horúcu, koláč by sa mohol zraziť. Snažte sa všetky prísady zmiešať, keď majú izbovú teplotu. Prísady zmiešajte v dvoch miskách - sypké a tekuté prísady a na záver ich zmiešajte.

3) Všetko robte pokojne. Cesto miešajte na stredných otáčkach, pokojne a opatrne, ak do cesta pridávate orechy, hrozienka, ovocie alebo čokoládu, urobte tak, keď sa cesto krásne spojí. Dajte ho piecť do predhriatej rúry (na 180 stupňov, ale nezabudnite, že každá rúra pečie trochu inak!), aby sa zabránilo popraskaniu alebo prepečeniu povrchu. Neoplatí sa príliš ponáhľať, ale príliš dlhé pečenie zasa spôsobí vysušenie. Koláč by sa mal piecť približne 45 minút. Na zabezpečenie rovnomerného pečenia sa neodporúča príliš často otvárať rúru. Prvýkrát ho skontrolujte po 30 minútach pečenia - tu je naozaj potrebné udržať svoju zvedavosť na uzde.

4) Keď je koláč upečený, nechajte ho vo forme vychladnúť aspoň 15 minút. Potom naň opatrne položte tanier s bábovkou. Ak sa vám bábovka nevysunie hneď z formy, nezúfajte! Vyskúšajte babičkinu radu - mokrú utierku na riad. Stačí ju namočiť do studenej vody a dôkladne vyžmýkať, potom ňou prikryte formu a za chvíľu skúste bundtu opäť vyklopiť. Ide o to, aby ste studenou utierkou ochladili boky formy - aby bundička "klesla".

5) Nezabudnite si pripraviť formu na ďalšie použitie. Najmä pri nepriľnavých formách je lákavé vytrieť formu obrúskom a uložiť ju do skrine, ale pozor! Najmä silikón, ale aj iné materiály žltnú, ak na nich mastnota zostane dlhší čas bez dôsledného umývania, a forma si túto nepríjemnú arómu zachová aj napriek následnej snahe o jej odstránenie.

Recepty na dokonalé buchty:

Bábovka s mliečnou čokoládou podľa Ivety Fabešovej

Ingrediencie: Bábovku pripravíme zo surovín, ktoré sa dajú použiť na prípravu bábovky:

  • Potrebujeme: 130 g masla
  • 60 g rastlinného oleja (napríklad slnečnicového)
  • 300 g mliečnej čokolády
  • 270 g krupicového cukru
  • 9 vajec
  • 165 g hladkej múky
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • maslo na vymastenie formy
  • hladká múka na vysypanie formy.

Postup prípravy:

  1. V hrnci zohrejte maslo, olej, čokoládu a 180 g cukru.
  2. Bielka vyšľaháme so zvyšným cukrom na tuhý sneh.
  3. Rúru predhrejte na 150 °C.
  4. Žĺtky vmiešame do čokoládovej zmesi. Zapracujte múku a prášok do pečiva a stierkou zľahka vmiešajte sneh. Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte vo vyhriatej rúre približne hodinu a pol.
  5. Prepečenie skontrolujte špajdľou - zapichnite ju do cesta a vytiahnite. Ak je špajľa čistá a suchá, koláč je upečený. Ak na špajli zostanú omrvinky, pokračujte v pečení.
  6. Upečenú bábovku vyberte z rúry, nechajte ju 5 - 10 minút odpočívať a chladnúť vo forme, potom ju vyklopte na mriežku. Nechajte ho úplne vychladnúť.

Trenie buchty podľa Josefa Maršálka

Ingrediencie: 1:

Na bábovku:

  • Potrebujeme: 500 g hladkej múky
  • 300 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 500 g mlieka
  • 20 g rumu
  • 240 g masla
  • 15 g kakaa
  • 2 g soli
  • 6 vajec veľkosti M
  • 12 g prášku do pečiva

Na polevu:

  • 250 g smotany na šľahanie
  • približne 170 g horkej čokolády
  • kokosové vločky na ozdobu

Postup prípravy:

  1. Najprv vyšľaháme vajcia a oddelíme bielky od žĺtkov. Do bielkov pridáme časť cukru a šľaháme ich do tuha. Do žĺtkov pridáme nasekané maslo a cukor a šľaháme do peny.
  2. Potom zohrejte mlieko. Kým sa mlieko zohrieva, pripravte si formu na bábovku - dôkladne ju vymažte rozpusteným maslom a vysypte kokosom. Potom pridajte zohriate mlieko k žĺtkom a maslu a dôkladne premiešajte. Potom pridáme odmeranú múku, soľ a prášok do pečiva, všetko premiešame metličkou a stierkou jemne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
  3. Väčšinu cesta vylejeme do pripravenej formy a do zvyšného cesta vmiešame stierkou alebo metličkou kakao a rum. Potom ho pridajte do formy a vidličkou vytvorte mramorovanie.
  4. Najprv predhrejte rúru na 160 °C. Potom vložte pripravenú formu s cestom do rúry a pečte približne hodinu alebo dozlatista. Na kontrolu, či je mramorovanie upečené, môžete použiť štandardnú špajdľu. Upečený bábovkový koláč nechajte chvíľu vychladnúť v miske a potom ho opatrne vyklopte.
  5. Nakoniec poleva. Smotanu a čokoládu zohrejte a zmes miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká hmota. Koláč polejeme polevou a posypeme kokosovými vločkami. Ak chcete, môžete použiť aj sušené ovocie alebo sušené kvety.

História koláča:

História buchty siaha do 18. storočia, keď sa v Európe začali objavovať zmienky o jej príprave. Podľa niektorých zdrojov bábovka vznikla v Poľsku a odtiaľ sa rozšírila do ďalších európskych krajín. Iné zdroje tvrdia, že bábovka pochádza z Francúzska, kde sa nazýva "Gâteau Savarin" a bola pomenovaná podľa francúzskeho spisovateľa a gastronóma Brillat-Savarina.

Nech už je to akokoľvek, názov koláča pochádza z francúzskeho slova "baba", čo znamená "starec" alebo "otec", čo sa vzťahuje na tvar formy, ktorá má pripomínať starého muža s fúzmi. Dnešné formy však ponúkajú nekonečné množstvo inovácií a určite nie je potrebné tvrdohlavo sa držať klasickej formy.

Torta sa stala veľmi obľúbenou v 19. storočí, keď sa stala obľúbeným dezertom v aristokratických kruhoch. V tom čase sa koláče vyrábali z kysnutého cesta a zalievali sa rumovým sirupom, ktorý im dodával charakteristickú vôňu a chuť.

V priebehu 20. storočia sa fondán stal obľúbeným dezertom na celom svete a vznikli rôzne varianty receptov s použitím rôznych prísad a chutí. Takže môžete počuť Nemcov alebo Rakúšanov hovoriť o ich tradičnom Gugelhupf, alebo môžete počuť Gâteau Savarin, ako sme už spomínali, že saFrancúzi, Poliaci a Rusi hovoria o babke a okrem česko-slovenskej bábovky stojí za zmienku aj maďarský Kuglóf.

Silikónová forma na mini bábovky 600 ml na 6 ks

Klasická silikónová forma na bábovky od výrobcu Silikomart má vynikajúce vlastnosti. Objem 600 ml.
10,40 EUR
Na sklade 5 ks

NW Rose 10 medených šálok

Forma na bábovku s dizajnom ruže, 10 šálok. Objem 2,3 l.
51,80 EUR
Na objednávku 4-8 dní

Forma na bábovku 20 x 8 cm ruža

Forma na pečenie je vyrobená z kvalitného elexovaného hliníka.
9,70 EUR
Na sklade posledné 3 kusy

Sprej zmes RELEASE-A-CAKE 100 ml

Sprej na vymazávanie foriem, plechov aj sklenených nádob. Objem: 100 ml.
5,10 EUR
Na sklade 4 Ks

Ľahko rozpustná poleva v zrniečkach 1 kg ružová

Ľahko rozpustná poleva v ružovej farbe je vhodná na zdobenie nanukov, cupcakes, popcakes atď. Balenie
12,30 EUR
Nie je na sklade

Eurocao Jahodová glazúra Zafiro (0,5 kg)

Zloženie: cukor, frakcionovaný a plne hydrogenovaný rastlinný tuk (palmojadrový tuk), sušená srvátka,
4,00 EUR
Nie je na sklade

Poleva 340 g žltá

Poleva v podobe malých šošoviek sa hodí na polievanie, namáčanie či zdobenie akýchkoľvek dezertov, cu
4,60 EUR
Na sklade 5 ks

Ľahko rozpustná glazúra v zrnkách 250g čierna

Ľahko rozpustná poleva v jamkách. Čierna, balenie 250 g.
3,70 EUR
Na sklade > 10 ks
@parent