Loading...

Upečte chutný vianočný koláč

Vianoce si nevieme predstaviť bez vianočného koláča na štedrovečernom stole. Je základom vianočného stola a najlepšie sa pečie deň pred Vianocami. Pripravili sme recept na nadýchanú vianočku.

8.11.2023

Odkiaľ pochádza vianočný koláč?

Odborníci na históriu tvrdia, že sa začal piecť v 15. storočí. Vznikla na našom území a jej recept bol odvodený od rakúskej buchty. Pôvodne sa volala calta, pretože ju piekli špecializovaní pekári nazývaní caltari.

Odjakživa sa považovala za symbol hojnosti a prosperity a spája sa s rodinným šťastím a pohodou. Jeho príprava sa líši nielen od rodiny k rodine, ale aj od regiónu k regiónu. V každom regióne nájdete vianočné koláče s iným ovocím alebo korením.

Ako pripraviť najlepší vianočný koláč?

Neexistuje gazdinka, ktorá by si neželala vlhký a chutný vianočný koláč. Prinášame vám preto recept ideálny pre začiatočníkov aj skúsených pekárov.

Ingrediencie: 1:

Na cesto: Na cesto: 230-240 g vody (v závislosti od veľkosti použitých vajec), 60 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 120 g cukru, 1 vanilkový cukor (20 g), 2 väčšie vajcia. 2 štipky soli, 1 vrchovatá lyžica sušenej srvátky, 750 g hladkej múky, 30-35 g čerstvého droždia, 100 g hrozienok. Vajíčka na potretie pred pečením a podľa chuti plátky mandlí na posypanie. Do cesta môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru na dochutenie a hrozienka, ktoré použijete, môžete deň vopred namočiť do trošky rumu. Čo sa týka práškovej srvátky, kupujem ju za pár korún v lekárni a je to veľmi dobrý spôsob, ako urobiť koláč.Pridávam ju aj do akéhokoľvek iného kysnutého cesta, ktoré vždy chutí lepšie.

Vo vlažnej vode rozšľaháme lyžicu cukru, všetky kvasnice a 2-3 lyžice múky (všetko z pripravených, odvážených surovín) a necháme asi 20 minút odstáť. Potom pridáme zvyšné prísady (vodu postupne) a vypracujeme pekné mäkké cesto, ktoré necháme v prikrytej mise kysnúť asi 45-60 minút. Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na dve časti - dve budúce challah. Každú polovicu cesta potom nakrájame na 9 rovnakých dielov (spolu 18 dielov), z ktorých upletieme 2 chaly. Pri delení cesta si môžete pomôcť odvážením - všetky kúsky a vyvaľkané pramene budú rovnaké a pletenec bude rovnomerný. Vyvaľkajte kúsky na rovnako dlhé (asi 20-25 cm) a hrubé pramene a začnite pliesť.

Zo štyroch prameňov upletiete základ pleteniny. Potom vonkajším okrajom dlane pretlačte vonkajší okraj dlane stredom tejto najspodnejšej vrstvy venca, aby ste vytvorili akýsi široký, plytký žliabok, na ktorý umiestnite tri pramene. Pomocou okraja dlane opäť mierne stlačte vrkoč pozdĺžne v strede (čím pritlačíte druhú vrstvu k prvej). Nakoniec vytvorte vrchný vrkoč z dvoch prameňov, ktorý položte na briošku (a nad briošku, po celej dĺžke briošky a na oboch koncoch briošky) a oba konce vrchného vrkoča dobre zastrčte pod spodok briošky, rovnako na každej strane.

SweetArt cukrové perly Golden Christmas mix 5 mm (80 g)

Zloženie: cukor (min. .
3,70 €
4.6 € / 100g
Na sklade > 10 ks

Orion Vrecko na zdobenie perníkov 142234 dortis

Perníčky ako maľované budú hračkou pomocou špeciálnych vrecúšok s tenkou plastovou špičkou, ktorá umo
0,80 €
Na sklade > 10 ks

Vianočné ozdoby na tortu, 30ks

Vianočné ozdoby na tortu, balenie 30 kusov.
3,50 €
Na sklade > 10 ks

SweetArt cukrové perly vianočná zmes 5 mm (80 g)

Zloženie: cukor (min. .
3,70 €
4.6 € / 100g
Na sklade > 10 ks

Silikónová forma na snehuliaka v tvare hviezdy CH15072

Silikónová forma snehuliaka v tvare hviezdy od Karen Davies. Veľkosť formy: 9 x 9 cm.
14,60 €
Na sklade posledný 1 kus

Fóliové koláčiky na cupcake 30ks

Červené fóliové košíčky pre mini košíčky. 30 ks.
2,30 €
Na sklade posledné 3 kusy

Papierové košíčky na muffiny 36ks Vianočné - Decora

Košíky na muffiny s vianočnými motívmi. 36 ks.
3,00 €
Na sklade > 5 ks

Vykrajovače na sušienky snehové vločky 8ks

Frézy na snehové vločky. V balení je 8 kusov rôznych veľkostí.
9,50 €
Na sklade > 5 ks
@parent