Loading...

23.5.2025 – 30.5.2025 bude sklad zatvorený. Expedícia objednávok začne opäť od 2.6.2025.

Upečte chutný vianočný koláč

Vianoce si nevieme predstaviť bez vianočného koláča na štedrovečernom stole. Je základom vianočného stola a najlepšie sa pečie deň pred Vianocami. Pripravili sme recept na nadýchanú vianočku.

8.11.2023

Odkiaľ pochádza vianočný koláč?

Odborníci na históriu tvrdia, že sa začal piecť v 15. storočí. Vznikla na našom území a jej recept bol odvodený od rakúskej buchty. Pôvodne sa volala calta, pretože ju piekli špecializovaní pekári nazývaní caltari.

Odjakživa sa považovala za symbol hojnosti a prosperity a spája sa s rodinným šťastím a pohodou. Jeho príprava sa líši nielen od rodiny k rodine, ale aj od regiónu k regiónu. V každom regióne nájdete vianočné koláče s iným ovocím alebo korením.

Ako pripraviť najlepší vianočný koláč?

Neexistuje gazdinka, ktorá by si neželala vlhký a chutný vianočný koláč. Prinášame vám preto recept ideálny pre začiatočníkov aj skúsených pekárov.

Ingrediencie: 1:

Na cesto: Na cesto: 230-240 g vody (v závislosti od veľkosti použitých vajec), 60 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 120 g cukru, 1 vanilkový cukor (20 g), 2 väčšie vajcia. 2 štipky soli, 1 vrchovatá lyžica sušenej srvátky, 750 g hladkej múky, 30-35 g čerstvého droždia, 100 g hrozienok. Vajíčka na potretie pred pečením a podľa chuti plátky mandlí na posypanie. Do cesta môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru na dochutenie a hrozienka, ktoré použijete, môžete deň vopred namočiť do trošky rumu. Čo sa týka práškovej srvátky, kupujem ju za pár korún v lekárni a je to veľmi dobrý spôsob, ako urobiť koláč.Pridávam ju aj do akéhokoľvek iného kysnutého cesta, ktoré vždy chutí lepšie.

Vo vlažnej vode rozšľaháme lyžicu cukru, všetky kvasnice a 2-3 lyžice múky (všetko z pripravených, odvážených surovín) a necháme asi 20 minút odstáť. Potom pridáme zvyšné prísady (vodu postupne) a vypracujeme pekné mäkké cesto, ktoré necháme v prikrytej mise kysnúť asi 45-60 minút. Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na dve časti - dve budúce challah. Každú polovicu cesta potom nakrájame na 9 rovnakých dielov (spolu 18 dielov), z ktorých upletieme 2 chaly. Pri delení cesta si môžete pomôcť odvážením - všetky kúsky a vyvaľkané pramene budú rovnaké a pletenec bude rovnomerný. Vyvaľkajte kúsky na rovnako dlhé (asi 20-25 cm) a hrubé pramene a začnite pliesť.

Zo štyroch prameňov upletiete základ pleteniny. Potom vonkajším okrajom dlane pretlačte vonkajší okraj dlane stredom tejto najspodnejšej vrstvy venca, aby ste vytvorili akýsi široký, plytký žliabok, na ktorý umiestnite tri pramene. Pomocou okraja dlane opäť mierne stlačte vrkoč pozdĺžne v strede (čím pritlačíte druhú vrstvu k prvej). Nakoniec vytvorte vrchný vrkoč z dvoch prameňov, ktorý položte na briošku (a nad briošku, po celej dĺžke briošky a na oboch koncoch briošky) a oba konce vrchného vrkoča dobre zastrčte pod spodok briošky, rovnako na každej strane.

Trblietky v rozprašovači zlaté 10g

Trblietky v rozprašovači - zlatá farba. Balenie 10 g.
8,50 €
85 € / 100g
Na sklade > 5 ks

Skladacia krabička na cukríky s okienkom 36x22x5cm 1ks snehové vločky

Skladacia krabička na vianočné cukrovinky alebo dobroty s priehľadným okienkom - vločky. Rozmery 36x2
2,10 €
Na sklade > 10 ks

Čokoládové guľôčky 7ks super strieborné

11,10 €
Na sklade > 5 ks

Vykrajovačky na perníčky chalúpka

Súprava vykrajovačiek na perníkovú chalúpku.
2,20 €
Na sklade > 5 ks

Skladacia krabica na cukrovinky s oknom 25x15x7cm 1ks Vianočný vlak

Skladacia krabička na vianočné cukrovinky alebo dobroty s priehľadným okienkom - motív vianočného vlá
1,80 €
Na sklade > 10 ks

SweetArt Vianočná zmes maku (90 g)

Zloženie: cukor (min. .
3,70 €
4.1 € / 100g
Na sklade posledný 1 kus

Reliéfny valček na cesto

Reliéfny valček na cesto
8,00 €
Na sklade > 10 ks

Trblietky v rozprašovači 10 g zlaté

Zlaté trblietky v rozprašovači na rýchle zdobenie jedlých výtvorov. Balenie 10 g.
7,20 €
72 € / 100g
Na sklade > 10 ks
@parent