Loading...

Upečte chutný vianočný koláč

Vianoce si nevieme predstaviť bez vianočného koláča na štedrovečernom stole. Je základom vianočného stola a najlepšie sa pečie deň pred Vianocami. Pripravili sme recept na nadýchanú vianočku.

8.11.2023

Odkiaľ pochádza vianočný koláč?

Odborníci na históriu tvrdia, že sa začal piecť v 15. storočí. Vznikla na našom území a jej recept bol odvodený od rakúskej buchty. Pôvodne sa volala calta, pretože ju piekli špecializovaní pekári nazývaní caltari.

Odjakživa sa považovala za symbol hojnosti a prosperity a spája sa s rodinným šťastím a pohodou. Jeho príprava sa líši nielen od rodiny k rodine, ale aj od regiónu k regiónu. V každom regióne nájdete vianočné koláče s iným ovocím alebo korením.

Ako pripraviť najlepší vianočný koláč?

Neexistuje gazdinka, ktorá by si neželala vlhký a chutný vianočný koláč. Prinášame vám preto recept ideálny pre začiatočníkov aj skúsených pekárov.

Ingrediencie: 1:

Na cesto: Na cesto: 230-240 g vody (v závislosti od veľkosti použitých vajec), 60 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 120 g cukru, 1 vanilkový cukor (20 g), 2 väčšie vajcia. 2 štipky soli, 1 vrchovatá lyžica sušenej srvátky, 750 g hladkej múky, 30-35 g čerstvého droždia, 100 g hrozienok. Vajíčka na potretie pred pečením a podľa chuti plátky mandlí na posypanie. Do cesta môžete pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru na dochutenie a hrozienka, ktoré použijete, môžete deň vopred namočiť do trošky rumu. Čo sa týka práškovej srvátky, kupujem ju za pár korún v lekárni a je to veľmi dobrý spôsob, ako urobiť koláč.Pridávam ju aj do akéhokoľvek iného kysnutého cesta, ktoré vždy chutí lepšie.

Vo vlažnej vode rozšľaháme lyžicu cukru, všetky kvasnice a 2-3 lyžice múky (všetko z pripravených, odvážených surovín) a necháme asi 20 minút odstáť. Potom pridáme zvyšné prísady (vodu postupne) a vypracujeme pekné mäkké cesto, ktoré necháme v prikrytej mise kysnúť asi 45-60 minút. Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na dve časti - dve budúce challah. Každú polovicu cesta potom nakrájame na 9 rovnakých dielov (spolu 18 dielov), z ktorých upletieme 2 chaly. Pri delení cesta si môžete pomôcť odvážením - všetky kúsky a vyvaľkané pramene budú rovnaké a pletenec bude rovnomerný. Vyvaľkajte kúsky na rovnako dlhé (asi 20-25 cm) a hrubé pramene a začnite pliesť.

Zo štyroch prameňov upletiete základ pleteniny. Potom vonkajším okrajom dlane pretlačte vonkajší okraj dlane stredom tejto najspodnejšej vrstvy venca, aby ste vytvorili akýsi široký, plytký žliabok, na ktorý umiestnite tri pramene. Pomocou okraja dlane opäť mierne stlačte vrkoč pozdĺžne v strede (čím pritlačíte druhú vrstvu k prvej). Nakoniec vytvorte vrchný vrkoč z dvoch prameňov, ktorý položte na briošku (a nad briošku, po celej dĺžke briošky a na oboch koncoch briošky) a oba konce vrchného vrkoča dobre zastrčte pod spodok briošky, rovnako na každej strane.

Silikónová forma Sob 7cm

Silikónové formy na soby
4,00 €
Na sklade 4 ks

Nafukovací balónik vianočná cukrová palička 104 cm

Balónik vianočná cukrová palička vhodný na nafúknutie héliom alebo vzduchom.
5,00 €
Na sklade posledný 1 kus

Gélová farba červená 30g

Gélová farba červená. Balenie 30 g.
2,70 €
9 € / 100g
Na sklade > 5 ks

Skladacia vianočná krabička na cukrovinky 22x15x5cm

1,40 €
Na sklade > 10 ks

Valček na cesto Vianočný d. 20 cm 141247 Orion

Nepatríte k tým, ktorí trávia dni pred Vianocami pečením koláčikov? Alebo chcete obyčajné linecké pre
12,50 €
Na sklade posledný 1 kus

Vykrajovačky vianočné

Vianoce a typické pečivo aj perníky, to patrí k sebe! Pomocou tejto trojdielnej súpravy môžete vytvor
2,70 €
Na sklade > 10 ks

Trblietky v rozprašovači zlaté 10g

Trblietky v rozprašovači - zlatá farba. Balenie 10 g.
8,50 €
85 € / 100g
Na sklade posledný 1 kus

SweetArt cukrové perly vianočná zmes 5 mm (80 g)

Zloženie: cukor (min. .
3,70 €
4.6 € / 100g
Na sklade > 10 ks
@parent